Peste 20 de ani de ură!

URA DE DUPĂ UȘĂ (UDDU) vine din Zărnești (Brașov) și este unul dintre primii exponenți ai curentului hardcore/metal/punk/crossover din România. Înființați oficial pe 13 februarie 1993, au scos primul demo, De Trei Ori Ura!, în același an. După mai multe premii la festivaluri naționale, a apărut primul album, De Ce Atâta Ură? (1995). Continuă parcursul concertistic, iar în 1998 ar fi trebuit să apară cel de-al doilea album, Respinși De Societate. Difuzat la radio și la TV, acest album a rămas nepublicat până astăzi, deși este disponibil pe YouTube. Urmează schimbări de componență și în general, o lungă perioadă extrem de tulbure și solicitantă personal în viața trupei, dar din care vor UDDU va renaște mai sudată și mai hotarâtă ca oricând. În aprilie 2016 apar cu un nou material discografic, Cicatrice, un album declarație ce nu bate la uși, ci le sparge de-a dreptul.
Începuturile UDDU se leagă de festivalul Bravos din Brașov (1992), care a văzut prima lor apariție live, într-o formulă de patru – Ionel Dan (chitară/bas), Costache Ioan (tobe/voce), Adrian Radu (bas/voce), Petru Gavrilă (chitară). În scurt timp, Petru a părăsit formația, iar trioul rămas a devenit URA DE DUPĂ UȘĂ, data oficială de naștere fiind 13 februarie 1993.
După participarea la Rock Fest Făgăraș (soldată cu premiul 1) apare și primul demo, De Trei Ori Ura!, urmat de o bogată activitate concertistică în toată țara, soldată inclusiv cu Marele Premiu la Top T din Buzău, într-o ediție la care au participat peste 60 de formații. Ca o anecdotă, în 1993 au avut și prima apariție în București, într-un concert organizat de fundația Corrupted Morals, concert ce a marcat debutul live pentru ZOB și Șuie Paparude.
Au urmat, inevitabil, și primele înregistrări. Au intrat în studioul Taurus și alături de Sandu Deac, Ovidiu Buhățel și Kuki au produs nouă piese, una dintre ele (Omule De La TV) apărând pe un 7” Split-EP cu ZOB, și în totalitate pe primul album, De Ce Atâta Ură? (VIVO, 1995).
Lansarea albumului a fost urmată de turnee de promovare în întreaga țară alături de trupe precum Tectonic, ZOB, Șuie Paparude, Altar, Prosectura , Apocalips, Epilepsy, Capela, The Order…
În 1998 intră din nou în studio, alături de aceiași Sandu Deac și Ovidiu Buhățel. Rezultatul a fost Respinși De Societate, un album controversat la momentul respectiv, rămas nepublicat până astăzi, deși a fost difuzat la radio și tv, și este disponibil pe YouTube.
Urmează o perioadă agitată și tulbure, marcată de tensiuni în trupă și tot mai puține apariții, perioadă ce i-a adus practic pe UDDU în pragul desființării.
Din 2005, în jurul lui Costi, singurul membru fondator rămas, începe reconstrucția UDDU, împreună cu noi-veniții Iosif Cozma (chitară) și Lucian Păcuraru (bas/voce). Nu fără probleme de ordin personal ce au dus la o pauză de activitate.
Decembrie 2011 a marcat revenirea la activitate cu toate motoarele turate. Pe lângă concerte, în 2012 a început și lucrul la un nou album, Cicatrice, publicat în aprilie 2016.
Materialul albumului a fost rodat live, astfel încât la momentul apariției era deja bine-cunoscut fanilor ce l-au primit cu entuziasm, ca și cele două video clipuri extrase de pe album, You Saved My Life și mai ales Ura De După Ușă 2 (ft Arssura).

Componență

Kostake Ura (voce), Carol Alexandru (chitara riff), Paring George (tobe) Raul Berghea (chitara solo), Bogdan Constantin Cristea (chitara bass), Ana Ignis (backing vocals)
logo-chain-black

Discografie

2016         Cicatrice

album independent

2004          UDDU

demo

1998          Respinși De Societate

nepublicat

1995          De Ce Atâta Ură?

VIVO, MC/CD

1995          ZOB/UDDU

7” Split EP, Unicorn

1993         De Trei Ori Ura!

demo

Clip